Fiber optikte veri kaybı

Fiber optik kabloların en büyük düşmanı toz ve nemdir. Bu iki unsur her zaman veri aktarımın kalitesini düşürerek veri kaybına yol açabilir. Fiber optik kullanım yöntemlerinde fiber kabloların bu iki tehlikeden korunmalarında yöntemler geliştirilmektedir.

Birçok yerde fiber optik kablolarının çok hızlı bir şekilde veri aktarımı sağlamasından söz ettik. Ama servis, bakım ve her şeyden daha önemli olan temizlik konusuna da değinmeden geçemeyeceğiz. Bakır kabloları önceleri oksit alma tehlikesi ve uzun mesafelerde ısınmadan korumak gerekiyordu; şimdi yeni teknolojide toz ve sudan korumak gerekiyor. Fiber optik kabloların en büyük düşmanı toz ve nemdir. Bu iki unsur her zaman veri aktarımının kalitesini düşürerek veri kaybına yol açabilirler. Bu neden ile fiber optik kullanım yöntemlerinde fiber kabloların bu iki tehlikeden korunmalarında yöntemler geliştirilmektedir. Tozdan korunmak hiç de kolay değil. Zira toz zerrecikler bir mikrondan bir mili mikrona kadar incelebilir ve her türlü izolasyondan geçerek fiber bağlantıların önüne çıkabilirler. Bu sebepten dolayı birinci aşamada izolasyonu çok dikkatli ve bulunan ortamın şartlarına bağlı yapmak gerekiyor.

Doğru izolasyonun detayları

İlk ve tek toz taşıyıcı hava cereyandır. Bu sebep ile kullandığımız fiber bağlantılarını hava cereyanından uzak tutarak daha tozsuz bir bağlantıya sahip olabiliriz. Bu sonuç standart fiber malzemelerde göz önüne alınmış; kapaklar ve girişlerde conta kullanılarak toz ve nem girişine önlem alınmıştır.

Fiber temizlikte özel malzemeler ve teknikler kullanılır. Fiber optik balantların üzerine konan tozları temizleyerek, ışık hızı bağlantının karşısındaki engelleri kaldırıyoruz.

Swaplar(kulak çubukları)

Coplerlerin içlerini temizlemek için kullanılan swaplar pamuktan

üretilmelidir. Fenol adaptörların uç kısmında bulunan ve fiber corunun coplere bağlanmasını sağlayan kısmıdır. Fenolu ıslatılmış bezin üzerine sürerek, ucunda bulunan tozdan arındırabilirsiniz. Yalnız bu Islaklık su veya alkol olamaz. Profesyonel firmaların geliştirmiş oldukları sıvılar kullanılmalıdır.

Bu sıvılar toz parçacıkların beze yapışmasını sağlayarak kuruduktan sonra da herhangi bir birikinti veya kalıntı bırakmazlar. Bu yöntemde fenol bezin kuru kısmı, ıslak kısma ve devamında yeniden kuru kısma sürülerek daha bir etkin sonuç vermektedir. Temizlik konusunun ne kadar önemli olduğunu gösterme açısından, bir fenolun kirli hali ve temizlenmesinden sonraki halinin resimleri altta sunulmaktadır.

Nemden koruma yöntemleri

Nemden korunma fiber optik kablolama ve sonlandırmada detaylı ve zor bir işlemdir. Birçok uygulamacı bu hususa dikkat etmeyerek işlem yapar ve kısa bir zaman sonra arızalar, fiber hattında kendini göstermeye başlar. Nem ve ıslaklığa karşı izolasyon formatları genelde İP66 ile tanımlanır. Bu IP seviyesinde birinci aşamada su geçirilmezlik dikkate alınır. Contalar su ve kireçlenmeye karşı dayanaklı üretilmiştir. Kabinler ve ürünlerin etrafına nem alıcılar ve kurutucular yerleştirerek, nem oranı düşük tutulmaya veya sıfıra indirilmeye çalışılır. Tabi ki dış ortamlarda ve yağmur altında bu standartları korumak mümkün değildir. Çift cidarlı kabinler kullanılarak bu oranlar en düşük seviyeye düşürülmeye çalışılır.

Sonuç

Fiber optik yapılarda nem ve toz korumak bu işin başta gelen standartlarıdır.

Fiber optik kabloların kılıf ve bağlantılarında, contalar ve izolasyonlar ile sisteme her türlü nem ve toz girişi önlenmelidir.

Dış ortamlarda özel malzeme ve rack kabinler kullanarak yağmur ve nemin etkisini en düşük seviyeye indirmek gerekir.

Bakım ve temizlik fiber optik sektöründe uzun vadeli bir süreçtir ve sistemlerimiz belli bir aralıkla temizlenmesi gerekir.

Yazar:Behnam Arfaei

Fiber Optik Kablo Sektöründen Fiber Elektronik firmasının kurucusu Behnam Arfaei: Fiber Optik Kablo Geleceğin Lokomotif Sektörü!

Bahar’la İş Dünyası programımızın bu bölümünde Fiber Optik Kablo sektöründen Fiber Elektronik firmasının kurucusu Behnam Arfaei’yi ağırladık. Programımızda fiber optik kablo sektörünün dününü, bugününü ve yarınını, kullanım alanlarını, ihracat ve ithalat oranlarını, toplam istihdamı, firmalar arasındaki dayanışmayı ve sektörün genel sorunlarını konuştuk. Herkesi bu keyifli sohbetimizi dinlemeye davet ediyoruz.

Yapay Zeka ile alakalı firmamızın ortak çalışmaları

Bir Süredir firmamızın kurucu üye olduğu EDCA (  Avrasya Veri Merkezi Derneği) Çerçevesi  altında Faaliyet Gösteren 3anet teknoloji A.Ş yeni bir projeye imza atmak üzere yapay zeka konusunu ele almaktadır.

Bu projenin icarlığı gizli olduğuna rağmen. Firmamız bu konu ile alakalı yayın izni almıştır.